De ISO-waarde die op je camera ingesteld kan worden is eigenlijk de gevoeligheid van je camera, om precies te zijn de gevoeligheid van de sensor.
De ISO-waarde is de gevoeligheid van je sensor, vergelijkbaar met de volume knop van een versterker. Als je de ISO waarde van de camera veranderd verander je de versterking van de sensor. Bij een hoge ISO waarde, dus hoge versterking, heb je maar een klein beetje licht nodig om een goed belichte foto te krijgen.
De sensor van je camera bestaat uit miljoenen pixels en elke pixel heeft een eigen versterkertje. Elk van deze versterkertjes krijgt bij een wijzing in de ISO waarde ook een wijziging in de versterking.
Bij lage versterking (lage ISO waardes) is het verschil in de versterkers per pixel ook klein, echter gaat men de versterker instellen op een hoge versterking (hoge ISO waardes) dan wordt het verschil tussen de pixels ook groter. Dit verschil in versterking per pixel wordt RUIS genoemd.
Een vuistregel is dat je voor normale camera's niet hoger moet gaan dan ISO 800, oudere camera's niet hoger dan ISO 400 en bij topmodel camera's kan men tot 6400 gaan zonder overdreven ruis. Probeer het gewoon en je zien vanzelf of je het wel of niet ziet.
Normaal gesproken gebruik je altijd de laagste ISO-waarde als mogelijk op je camere. Maar er zijn omstandigheden dat je de ISO-waarde gaat verhogen om toch de foto te krijgen die jij wilt. Er zijn een paar uitzonderingen:
Sluitertijd.
Als je overdag een kortere sluitertijd wilt, bijvoorbeeld omdat je een beweging wilt bevriezen, dan kun je er ook voor kiezen om naar een hogere ISO-waarde gaan.
Ten gevolge van de hogere ISO-waarde wordt de sluitertijd kleiner.
Korrelige zwart-wit foto's
Ruis kan ook een gewenst effect geven aan je foto. Je ziet namlijk nog wel eens een zwart-wit foto met een hele grove korrel. Dit kan in sommige gevallen een mooi effect opleveren. Bedenk wel dat je met zo'n instelling de grove korrel nooit meer te verwijderen is, terwijl de meeste foto bewerkingsprogramma's dit effect ook voor je kunnen aanbrengen.
Geen statief
Normaal gesproken gebruik je bij opnames met weinig licht een statief. Ben je je statief vergeten dan kun je door middel van de ISO-waarde toch nog de foto maken. Soms is een korrelige foto een betere optie dan geen foto.