Welkom bij de Beukevelds webpagina

U bent hier:   Home > Fotograferen > ISO-waarde
top
Page
Menu

ISO-waarde

De ISO-waarde die op je camera ingesteld kan worden is eigenlijk de gevoeligheid van je camera, om precies te zijn de gevoeligheid van de sensor.

De ISO-waarde is de gevoeligheids knop van je sensor kun je vergelijken met de volume knop van een versterker.
Bij een versterker kun je de muziek harder zetten. Dit gaat goed tot het geluid begint te vervormen en niet mooi meer wordt. Dit is ook het geval be de ISO-waarde. Deze kun je tot een bepaalde waarde verhogen en er gebeurt niet zo veel. Ga je over de grens heen dan ontstaat er ruis in het plaatje. Hoe hoger de ISO waarde hoe meer ruis.

De ISO waarde wordt als een analoog signaal naar sensor hoe hoger deze analoge waarde (hoge ISO waarde) hoe hoger de gevoeligheid van de sensor wordt.

Op de meeste camera's worden meerdere manieren gebruikt om de ISO waarde te vergroten. Boven bepaalde ISO waarden wordt er geen analoog signaal gebruikt maar wordt er digitaal versterkt. Helaas zorgt digitale versterking ook voor de versterking van de aanwezige ruis.

Wat is ruis.

Ruis zijn oneigenlijke donkere en/of lichtere pixels in je plaatje. De camera krijgt dan zo weinig licht op de CCD chip dat deze foute metingen introduceerd.

Bijvoorbeeld onstaan er zou vooral bij zwarte vlakken met weinig licht en een hoge ISO-waarde meestal blauw achtige puntjes.

Bij het inzoomen op een foto zie je al snel dat het allemaal veel korreliger is.

Tot welke waarde kan ik de ISO-waarde 'veilig' gebruiken.

Een vuistregel is dat je voor normale camera's niet hoger moet gaan dan ISO 800, oudere camera's niet hoger dan ISO 400 en bij topmodel camera's kan men tot 6400 gaan zonder overdreven ruis. Probeer het gewoon en je zien vanzelf of je het wel of niet ziet.

Wanneer nog meer een hogere ISO-waardes gebruiken?

Normaal gesproken gebruik je altijd de laagste ISO-waarde als mogelijk op je camere. Maar er zijn omstandigheden dat je de ISO-waarde gaat verhogen om toch de foto te krijgen die jij wilt. Er zijn een paar uitzonderingen:

Sluitertijd.
Als je overdag een kortere sluitertijd wilt, bijvoorbeeld omdat je een beweging wilt bevriezen, dan kun je er ook voor kiezen om naar een hogere ISO-waarde gaan.
Ten gevolge van de hogere ISO-waarde wordt de sluitertijd kleiner.

Korrelige zwart-wit foto's
Ruis kan ook een gewenst effect geven aan je foto. Je ziet namlijk nog wel eens een zwart-wit foto met een hele grove korrel. Dit kan in sommige gevallen een mooi effect opleveren. Bedenk wel dat je met zo'n instelling de grove korrel nooit meer te verwijderen is, terwijl de meeste foto bewerkingsprogramma's dit effect ook voor je kunnen aanbrengen.

Geen statief
Normaal gesproken gebruik je bij opnames met weinig licht een statief. Ben je je statief vergeten dan kun je door middel van de ISO-waarde toch nog de foto maken. Soms is een korrelige foto een betere optie dan geen foto.

 

« prev top next »
top
Page
Menu
top
Page
Menu

Powered by CMSimple | Template: ge-webdesign.de | Login